Belgia și ciocolata ei

Belgian-chocolates

Weekendul acesta are loc la Bruxelles Salonul International al Ciocolatei, iar dacă Belgia e renumita pentru ceva anume, acel ceva este cu siguranță ciocolata. Praline, trufe, fondanta, alba, neagra,  you name it, ciocolata belgiana este recunoscuta la nivel mondial, însa anul acesta, ciocolata se întoarce la ea acasă. Timp de trei zile, cei mai renumiți “maitres chocolatiers” prezintă publicului larg noile tendințe și cele mai halucinante combinații în materie de ciocolata.

Va întrebați poate cum a ajuns boaba de cacao, din America Latina tocmai în acest mic regat.

Se știe ca pudra de cacao a fost consumata inițial de către Azteci și Mayasi sub forma unei băuturi amare cu rol energizant. In secolul al XVI-lea conchistadorii spanioli aduc în Europa, prețioasele boabe de cacao. Îndulcită cu zahar de trestie, băutura cu pricina devine foarte apreciata în rândul nobilimii spaniole. Un secol mai târziu, sub dominația spaniola, ciocolata ajunge și în Belgia respectiv la Bruxelles. In 1697, Henri Escher, primarul orașului Zurich, entuziasmat de băutura dulceag-amăruie pe care o consumase la Bruxelles, va introduce ciocolata în Elveția. In mod ironic, Elveția este astăzi concurentul principal al Belgiei pe piața mondiala a ciocolatei.

Ceva mai târziu în 1885, regele Leopold al II-lea al Belgiei colonizează Congo iar vastele plantații de cacao congoleze vor aproviziona în mod nelimitat Regatul Belgiei cu parfumatele boabe ce vor dezvolta, în scurt timp, o adevărată industrie.

The-World’s-Best-Chocolate-Cities-Brussels-Belgium-Luxby-Chocolate-Subscription

Primele praline au fost introduse pe piața belgiana de către renumitul maestru ciocolatier belgian Jean Neuhaus II în 1912, însa în decursul timpului, acestea s-au perfecționat sub diverse forme și arome. Astăzi marile mărci belgiene, Neuhaus, Godiva, Leonidas sau Guylian își comercializează “dulcile bijuterii” pe toate continentele.

In Belgia ciocolata se găsește la orice colt de strada; oricât de mic ar fi sătucul prin care treceți, veți găsi cu siguranță măcar un “Chocolatier” de unde sa va procurați delicioasele bomboane. Insa oricât de tentat ați fi de vitrinele buticurilor marilor “Maitres chcolatiers pe care le veți întâlni mai la tot pasul, încercați sa ciuguliți câte ceva din micile ciocolaterii artizanale unde accentul nu se pune doar pe savoare ci și pe tradiție și pe artizanat.

chocolates 001

Cifre în ciocolata…

Belgia se mândrește cu al 5-lea loc în topul tarilor producătoare de ciocolata, după Germania, Marea Britanie, Franța și Italia. Sectorul “ciocolatier” belgian numără aproximativ 7500 de angajați în cele 400 de fabrici de ciocolata ceea ce reprezinta 10% din sectorul alimentar belgian.

Un cetățean belgian consuma anual în medie aproximativ 10 kg de ciocolata, ceea ce-l clasează pe locul al 2-lea după consumatorul elvețian care “topește” cu doar 2 kilograme mai mult pe an.

Belgia exporta anual ciocolata în valoare de doua miliarde de euro. 80% din exporturi realizându-se pe tarile bătrânului continent, iar 20 % spre Asia și America.

Neagra, cu alune, marțipan sau scorțișoara, ciocolata rămâne un “lux abordabil”, cadoul perfect, pe placul tuturor.

Advertisements
Categories: Culinare | Tags: , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: