Londra

DSC_0133Mi-am dorit sa vizitez Londra încă din primul an de liceu când văzusem în cartea de limba engleza “English my Love” prima lecție despre cultura și civilizația britanica. Știam ca Londra este o destinație “hors de prix” însa nu am vrut sa ma mulțumesc doar cu trei zile în capitala. Asa ca am amânat. Intre timp am descoperit Home Swaping-ul iar ocazia de a petrece doua săptămâni la Londra ni s-a arătat în sfârșit.

Am început planificările călătoriei noastre la Londra cu câteva luni înainte de plecare. Am început sa ma informez care ar putea fi ceva mai buna varianta de a vizita capitala britanica. Dupa multe căutări am descoperit ca cea mau buna varianta calitate/preț  ar fi vizita cu London Pass-ul.

London Pass-ul iți da acces la marea majoritate a atracțiilor turistice londoneze iar pentru câteva zeci de lire în plus poti avea și un Travel Pass de 7 zile. Travel Passul este valabil pe toate mijloacele de transport în comun : Metrou, DLR, Autobuze si trenuri din zona 1 pana in zona 6.

Cum spuneam cu London Pass ai acces la marea majoritate a atracțiilor turistice mai putin la Buckingham Pallace, London Eye, Madame Tussauds si Ocean Sea Life, însa pe lângă foarte numeroasele atracții incluse în pass, mai primiți reduceri și la magazinele de suveniruri, pub-uri sau restaurante.

Pentru 6 zile, London Pass cu Travel Pass, costa 145 de lire, însa având în vedere ca un bilet de transport în comun costa 4,5 Lire iar prețul minim de intrare la atracțiile turistice costa undeva de la 15-20 de lire în sus..pass-ul e repede rentabilizat.

E bine de știut ca recent, Londra a fost votata ca cea mai scumpa destinație a planetei. Un sandviș costa undeva la 5-6 Lire, o bere într-un pub minim 4-5 lire, sa nu mai menționam costurile de cazare și transport. Insa Londra merita vizitata, e un oraș superb, plin de istorie, tradiție și cultura unica în lume.

DSC_0368

Ce mi-a plăcut la Londra:

 • Obiectivele turistice extrem de bine conservate.
 • Rețeaua de transport în comun, extrem de performanta și extrem de punctuala
 • Chiar dacă cozile par interminabile, nu am avut de așteptat mai mult de jumătate de ora.
 • Minunatele și numeroasele parcuri din oraș.
 • Faptul ca englezii își respecta cultura, tradiția și istoria, conservatorismul englezesc care pune mare accent pe identitatea naționala.

Ce nu mi-a plăcut la Londra:

 • Clădirile ultramoderne “intercalate” printre clădirile istorice
 • Aglomerația din metrou
 • Preturile ultra piperate atât în supermarketuri cât și în restaurante, pub-uri. Chestia asta iți taie tot elanul..
 • In perioada estivala, când regina e plecata în Scoția, nu se schimba garda. 😦 Deci nu am reușit sa vedem decât doi “Foot guards” în tot sejurul nostru.
 • Turiștii înnebuniți, grăbiți, stresați…

Ponturi:

 • Faceți-va un road-book bine planificat. Împărțiți obiectivele turistice pe zile și pe zone. Londra este un oraș imens, distantele foarte mari, transportul foarte scump, iar cum “Time is money” cu un plan bine gândit, veți reuși sa vizitați mai mult într-un timp mai scurt.
 • Daca călătoriți cu trenul și sunteți minim 3 persoane cereți bilet de grup, mult mai ieftin decât 3 bilete întregi.
 • Daca puteți, cumpărați-va biletul la Buckingham Pallace înainte de a ajunge la Londra. Acest lucru va va scuti de statul la o coada foarte lunga de unde nu veți putea accede la palat decât peste câteva ore.
 • Daca vreți sa mâncați bine și relativ ieftin, încercați la China Town sau pe Brick Lane.

Must see / Must do la Londra:

 • Buckhingam Palace – cel mai somptuos palat regal locuit, din câte mi-a fost dat sa vad. Odată intrați la “state rooms” veți înțelege de ce monarhia britanica e cea mai extravaganta monarhie de pe planeta.
 • Saint Paul’s Cathedral –  minunata catedrala gândita de Sir Cristopher Wren, reconstruita după marele incendiu al Londrei în 1666. Pentru o vizita completa, urcați în cupola și de acolo sus pe cupola. Panorama este uluitoare.
 • Turnul Londrei “The Tower of London” este “un must visit” Aici au fost încarcerate și decapitate cele mai faimoase personaje britanice. Alăturați-va unui grup și ascultați explicațiile gărzilor “Yeoman Warders” care, în ciuda accentului lor tipic londonez și destul de greu de înțeles, va vor fi ghizi perfecți.
 • The Jewel Tower (Turnul Londrei) Veți sta probabil la cea mai lunga coada din Londra, însa veți avea privilegiul de a admira bijuteriile coroanei regale, și sincer, veți fi mai mult decât exaltați.
 • The London Eye. Chiar dacă nu este inclus în London Pass, un tur în roata uriașa merita cele 19 Lire. Cabinele sunt foarte spațioase, priveliștea este mai mult decât minunata; practic vezi Londra la 360 de grade.
 • Westmisnter Abbey – în magnificul sau stil gotic, este un loc extrem de îngust și aglomerat, însa aici sunt înmormântate cele mai celebre capete încoronate, personalități britanice, poeți, scriitori, oameni de știința… Tot aici au avut  loc numeroase din încoronările și căsătoriile regale, deci este un loc unde efectiv calci pe istorie.
 • Teatrul Globe – complet reconstruit după modelul inițial al teatrului unde Shakespeare și-a prezentat piesele de teatru. Rezervați-va biletul din timp. Reprezentările se țin doar vara, având în vedere ca este un teatru în aer liber.
 • Serviți neapărat un tradițional Fish and Chips cu Musshy Peas si Pickled Egg si un full traditional English Breakfast. E ca și cum n-ai savura o pizza la Roma sau o bagheta la Paris 🙂
 • Beți o bere într-unul din numeroasele “ye olde” pubs din Londra. Sunt extrem de bine prezervate iar atmosfera “cosy” te duce
 • Dați o tura cu un autobuz Double Decker din anii ’60. Nu veți regreta aventura.
 • Luați vaporul pe Tamisa pana la Greenwich la Observatorul Astronomic. Stați cu un picior în emisfera de vest iar cu celalalt în cea de est.
Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: