Salisbury si Stonehenge

DSC_1503Megaliții de la Stonehenge, ca și piramidele de la Giza sau liniile de la Nazca, mi-au stârnit mereu o curiozitate profunda, acel de ce, când și cum, la care nimeni nu poate sa dea un răspuns clar și exact. Mi-am dorit mereu sa ajung odată în viata în acest loc cufundat în mister.

La Stonehenge se ajunge relativ ușor. Din Londra, luați trenul de la Waterloo Station pana la Salisbury. Prețul unui bilet dus întors este destul de piperat, însa dacă sunteți minim trei persoane, cereți neapărat la ghișeu un bilet de “grup”. Acesta este mult mai ieftin decât biletele “single”.

Călătoria cu trenul durează aproximativ o ora și douăzeci de minute, peisajul este încântător. Pentru Stonehenge, puteți sa va achiziționați biletele de intrare direct din tren, în momentul controlului . Acesta costa 20 de lire sterline, însa includ și transportul cu autobuzul turistic (valabil toată ziua) care va așteaptă exact la ieșirea din gara. Voiajul cu autobuzul pana la Stonehenge este extrem de agreabila, vi se vor da o serie de informații prețioase despre istoria locului iar odată ajunși, veți fi conduși pana la intrarea sitului.

Odată ajunși, megaliții vi se vor dezvălui în fata ochilor în toată splendoarea lor. Blocurile de piatra imense, de câteva tone, aliniate simetric în patru cercuri concentrice, sunt considerate ca fiind aduse de la o distanta de 300 km depărtare undeva prin anul 3000 IC. In decursul timpului s-au formulat zeci de teorii cu privire la originea sitului, ipotezele variind de la cele arheologice la cele mitologice sau paranormale. Ansamblul de la Stonehenge este astăzi considerat ca fiind cel mai important sit preistoric din Anglia și este vizitat anual de peste un milion de turiști fiind clasat ca patrimoniu UNESCO. DSC_1578

La retur, cu același autobuz turistic (care circula la fiecare 20 de minute), puteți cobora la situl “Old Sarum” un sit construit în jurul anului 500 IC, și care s-a dezvoltat treptat într-ul oraș prosper în secolul XII.

Înainte de plecare,  zăboviți putin în Salisbury, un orășel deosebit de cochet al cărei clădiri păstrează arhitectura tipica a zonei.  Vizitați neapărat faimoasa catedrala din Salisbury, construita în stil gotic în secolul XIII, unde veți putea admira (gratuit) una dintre cele patru copii ale celebrei Magna Carta. E bine de știut ca aceasta copie de la Salisbury este cea mai bine conservata dintre toate cele patru ramase.

Excursii organizate spre Stonehenge se fac și din Londra (de la oficiul de turism din Victoria Station) însa prețul începe de la 80 de lire în sus, prețul depinzând în mare parte de celelalte situri incluse în excursie. Avantajul călătoriei cu trenul este ca nu sunteți obligați sa respectați un orar fix, aveți libertatea de a vizita în ritmul vostru.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: