Rocamadour

Rocamadour 2013

Sunt o fana înrăita a Turului Franței…Da, competiția sportiva unde o ceata de indivizi pedaleaza de zor timp de vreo doua săptămâni..

Anul trecut, uitându-ma la retrospectiva a unei etape X din tur, televiziunea France 2 a prezentat la “payssage du jour” un loc minunat care mi-a creeat acel efect ” wooow !!”. Dupa multe cercertari am aflat ca acest loc pitoresc se numește Rocamadour și ca se afla în regiunea Midi- Pyrenees. Atunci mi-am și jurat ca nu va trece anul fără ca sa pun piciorul acolo!  Zis și făcut! Acum doua săptămâni am reușit sa ajung la Rocamadour, sit despre care as vrea sa va vorbesc astăzi.

Rocamadour, este al patrulea cel mai vizitat sit turistic din Franța după Mont Saint Michel, Carcasonne, Turnul Eiffel și Versailles. Este un frumos sat medieval ce datează din secolul al XII-lea și este frecventat încă din Evul Mediu ca loc de pelerinaj pentru cei ce veneau sa venereze Madona Neagra și moaștele Sfântului Amadour. Satul este și astăzi un ” village etape” în pelerinajul spre Santiago de Compostela și este pe lista patrimoniului UNESCO împreuna cu alte sate cu același rol.

Ce a mi-a plăcut atât de mult la acest loc? Amplasarea lui. Este construit, în trei etaje pe o roca abrupta de calcar. La primul nivel se afla un tres mignon sătuc medieval, păstrat aproape intact, format dintr-o lunga strada pietruita, îngusta străjuită de căsuțe cu ferestre mărunte, uși joase și coșuri fumegânde.

Rocamadour 2

Multe din case sunt astăzi magazine de suveniruri, restaurante, însa am rămas plăcut surprinsa sa vad ca unele sunt încă locuite. O plimbare pe aceasta strada este o veritabila călătorie în trecut.

Aproximativ la mijlocul acestei lungi străzi medievale se afla cele 216 scări ce urca la al doilea nivel al satului destinat clerului și spiritualității. Acolo se afla Capela Notre Dame ce găzduiește faimoasa “Madona Neagra” și moaștele Sfantului Amadour, Bazilica Saint Sauveur, Capela Saint Michel, Palatul Episcopal.

De aici, urcând “via crucis” se ajunge la al treilea nivel al satului destinat…nobilimii. Un splendid chateau de secol XIX domina întreg peisajul.

Pentru 2 euro curajoșii pot urca pe meterezele ce străjuiesc castelul; peisajul panoramic iți taie respirația. Întreaga vale a râului Alzou ți se dezvăluie în toată splendoarea ei.

Având în vedere ca la Rocamadour se înghesuie anual 1,5 milioane de turiști, va recomand cu căldura sa-l vizitați primăvara sau toamna, nu veți fi dezamăgiți.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: